Pomarančni rogljički
gregor2023-12-05T21:31:30+00:00
- Zahtevnost: 2/4
- 1 ura
- Količina: 90 rogljičkov
- Sestavine
- 565 g gladke moke
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 225 g masla
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- Sok polovice pomaranče
- Naribana lupinica ene (bio) pomaranče
- 175 g čokolade
- 130 g masla
- Pomarančna lupinica po želji
- Postopek
V posodo presej gladko moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in pecilni prašek. Dodaj zmehčano maslo. V sredici naredi jamico in noter ubij jajci ter dolij pomarančni sok. Pomarančo temeljito operi in ji nastrgaj lupinico ter jo dodaj v mešanico. Vse skupaj zgneti, da dobiš enakomerno testo. To naj počiva v hladilniku pol ure do eno uro, da bo rogljičke lažje oblikovati.
Iz testa oblikuj ozke svaljke, ki jih zapogneš v rogljičke. Polagaj jih na pekač z razmakom 2 cm in peci 20 minut na 180° C. Proti koncu peke se čas pečenja skrajša, zato lahko zadnje pekače vzameš iz pečice že po 17 minutah. V kolikor delaš tanjše rogljičke, pa je dovolj tudi 15 minut.
Če želiš narediti še čokoladni obliv, stopi čokolado z maslom in premešaj, da grudice izginejo. Rogljičke pomoči v čokolado in posuj s pomarančno lupinico, ko je čokolada še mehka.
Več podobnih receptov lahko preberete v knjigi
O avtorici recepta
Jasna Verčko
Bake Something Different ustvarjam že nekaj let, na njem pa objavljam recepte za sladice s posebno noto. Nekatere so posebne zaradi svoje dodane sestavine, druge so klasične sladice, pripravljene na nov način, tretje pa so narejene po okusu najbližjih. Najraje ustvarjam jesenske in praznične sladice. Uživam tudi v fotografiji hrane in se z njo profesionalno ukvarjam.
Moj blog si lahko ogledaš tukaj: Bake Something Different ali se mi pridružiš na Instagramu, Facebooku in Pinterestu. Povsod me najdeš pod imenom Bake Something Different.
Novembra je izšla moja prva knjiga Speci nekaj drugačnega, ki jo lahko kupite tudi v spletni trgovini Sladka vila. Knjiga ponuja skoraj 60 unikatnih receptov na 174 straneh, vsak od njih je opremljen z vsaj eno fotografijo. Specite torte, pite, rezine, kolače in praznično pecivo. Večina receptov je dovolj enostavnih tudi za začetnike, sladice pa so pripravljene z dostopnimi sestavinami. Knjiga vsebuje tudi nasvete za uspešno peko sladic in prostor za lastne ideje ter recepte.