Medene palčke z orehi
gregor2023-12-05T21:31:17+00:00
- Zahtevnost: 1/4
- 1 ura
- Količina: 65 palčk oz. pekač velikosti 35 x 40 cm

- Sestavine
- 300 g moke
- 150 g sladkorja v prahu
- 300 g mletih orehov
- 300 g medu (najbolje kostanjevega)
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- Žlička sode bikarbone
- 200 g čokolade za peko
- 150 g masla
- Postopek
Iz naštetih sestavin (moka, sladkor v prahu, orehi, med, jajca, rumenjak in soda bikarbona) zamesi testo. Pekač premaži z maslom in posuj z moko. Pečico ogrej na 180° C. Testo razporedi po celotnem pekaču. Lažje ti bo, če si pomagaš tako, da roke pomočiš v vodo.
Površino pritisni in zgladi, da je povsod enaka. Peci 30 minut oz. toliko, da testo po vrhu zlato porjavi.
Za čokoladni preliv v kozico nalomi čokolado in dodaj koščke masla. Vse skupaj raztopi nad paro ali v vodni kopeli – pazi, da voda ne zavre. Oblij testo.
Počakaj, da se čokolada strdi, nato lahko pecivo razrežeš. Lahko ga hraniš v hladilniku, ni pa nujno. Pred rezanjem je dobro, da je vsaj 10 minut na sobni temperaturi, sicer se težko reže.
Medene palčke sama režem tako, da najprej odrežem vse robove, nato pa po krajši stranici (35 cm) pekača razdelim pecivo na tri enake dele, torej tri vrste, iz katerih režem palčke.
Tako so palčke dolge približno 10 cm. Po daljši stranici pa jih režem na debelino približno 1,5 cm, kjer tako dobim 18-20 kosov v eni vrsti. Seveda pa jih lahko razrežeš tudi drugače, npr. na kocke.
Več podobnih receptov lahko preberete v knjigi
O avtorici recepta

Jasna Verčko
Bake Something Different ustvarjam že nekaj let, na njem pa objavljam recepte za sladice s posebno noto. Nekatere so posebne zaradi svoje dodane sestavine, druge so klasične sladice, pripravljene na nov način, tretje pa so narejene po okusu najbližjih. Najraje ustvarjam jesenske in praznične sladice. Uživam tudi v fotografiji hrane in se z njo profesionalno ukvarjam.
Moj blog si lahko ogledaš tukaj: Bake Something Different ali se mi pridružiš na Instagramu, Facebooku in Pinterestu. Povsod me najdeš pod imenom Bake Something Different.
Novembra je izšla moja prva knjiga Speci nekaj drugačnega, ki jo lahko kupite tudi v spletni trgovini Sladka vila. Knjiga ponuja skoraj 60 unikatnih receptov na 174 straneh, vsak od njih je opremljen z vsaj eno fotografijo. Specite torte, pite, rezine, kolače in praznično pecivo. Večina receptov je dovolj enostavnih tudi za začetnike, sladice pa so pripravljene z dostopnimi sestavinami. Knjiga vsebuje tudi nasvete za uspešno peko sladic in prostor za lastne ideje ter recepte.